Thursday, 31 December 2009

Hanya Satu Klik Dosa Mencurah-Curah

internet-concept

Apabila zaman semakin maju, kecanggihan teknologi akan semakin kedepan dan masyarakat awam akan semakin mudah untuk mendapatkan sesuatu maklumat yang diperlukan hanya dengan satu klik. Dengan adanya kemudahan komputer dan email ini masyarakat akan terdedah dengan ancaman dan bahana video dan cerita-cerita lucah yang semakin meluas. Hampir ada pada setiap pelajar samada dikolej dan universiti termasuk yang bekerja akan mendapat kemudahan internet yang disediakan. Walaupun teknologi sebenarnya di ciptakan untuk kebaikan dan manfaat seluruh manusia, tetapi ia tidak terkecuali juga daripada dieksplotasi untuk membawa keburukan juga.

Mendapatkan bahan-bahan terlarang seperti gambar dan video-video lucah dari internet memang mudah dan aktiviti ini semakin berleluasa terutamanya yang semakin meningkat remaja tetapi sebenarnya mereka tidak menyedari bahawa perbuatan itu boleh mengundang padah. Lebih mendukacitakan apabila ada yang gila ataupun boleh dikatakan hilang akal menulis cerita-cerita yang berunsur lucah dan menyebarkan video-video porno hanya untuk kepuasan mereka supaya dapat ditonton dan dibaca oleh pengunjung-pengunjung internet tanpa mereka sedari bahawa perbuatan mereka itu membawa malapetaka yang berterusan.

Penulis, pengirim dan penyebar bahan lucah terutamanya yang muslim perlu sedari apabila mereka melakukan perkara terkutuk tersebut tanpa disedari dosa mereka sukar diampunkan. Ini kerana jika anda sempat bertaubat insya’Allah dosa anda akan diampunkan tetapi bagaimana pula dengan perbuatan anda yang menyebarkan bahan-bahan lucah tersebut yang menyebabkan ramai manusia terdorong melakukan maksiat?. Dosa manusia terus dengan Allah, seperti meninggalkan solat fardu , puasa, zakat dan sebagainya akan Allah ampunkan tetapi dosa kita sesama manusia hanya Allah akan ampunkan bila insan tersebut mengampunkan kita.

Apabila seorang sahaja yang membuka laman web tersebut maka dia akan mendapat dosanya dan penyebar lucah tersebut akan mendapat habuan dosanya juga. Tetapi realitinya bukan seorang sahaja tetapi berjuta-berjuta manusia yang membuka laman web prono tersebut.Ini kerana apabila seseorang itu melakukan perkara yang dilarang oleh agama seperti perkara tersebut maka setiap manusia yang membuka laman web tersebut maka si penyebar dan penulis web tersebut akan mendapat dosanya tanpa kurang bagi setiap orang yang membukanya. Jika andalah orangnya berapa banyak dosa anda yang perlu ditanggung lagi.Ini sebagaimana dalam sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam:

Ertinya : "Sesiapa yang melakukan sesuatu yang buruk, maka ke atasnya dosa dan dosa setiap orang yang membuatnya tanpa sedikit kurang pun dosanya.." ( Riwayat Ahmad dan lain-lain : Sohih )

Inilah satu malapetaka yang sangat besar pada zaman ICT ini. Dengan sekali klik sahaja saham dosa akan mencurah-curah. Namun itulah antara punca untuk mengheret seseorang itu kepada gejala sosial atau naluri ingin tahu. Maka keberangkalian seseorang itu terangsang untuk terus meneroka laman web sedemikian amatlah tinggi. Sebab itu bagi seseorang muslim apabila timbul keinginan untuk membuka laman web sedemikian hendaklah berhati-hati dan perlu ada belas kasihan bagi mengelakkan kita dan pengirim dari berdosa. Sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam:

Ertinya :"Seseorang di antara kamu tidak beriman (dengan sempurna) kecuali setelah mencintai saudaranya sepertimana mencintai dirinya." (Diriwayatkan oleh Bukhari dalam al-Iman no. 7)

Maka sebagai seorang muslim tidak perlu terjerumus sekali kekancah tersebut bagi mengelakkan kita dan mereka mendapat dosa-dosa yang dilakukan olehnya. Ini kerana setiap perkara dosa tidak boleh bagi manusia membantu dalam urusan tersebut sebagaimana firman Allah s.w.t yang bermaksud:

Dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan permusuhan." (Surah Al-Maidah: 2)

Selain itu juga terdapat anasir-anasir jahat dengan menggunakan internet terutamanya laman web lucah sebagai tarikan sebelum pengunjung menjadi mangsa. Mereka akan menyerang komputer menjadi lembap atau rosak dan juga boleh menyebabkan kerugian. Senario ini telah meluas apabila ramai para pengguna internet ditipu dan mengadu bil internet dan telefon mereka terlalu tinggi. Ini kerana apabila kita melayari laman web prono tersebut komputer mereka sebenarnya telah diceroboh oleh virus yang melakukan sambungan internet ke talian antarabangsa. Maka sudah tentu bil telefon akan dikenakan caj tempatan dan caj antarabangsa kerana ia telah dihubungkan ketalian luar Negara.Malah perisian jahat itu boleh mencuri rahsia dalam komputer seperti nombor kad kredit dan perkara-perkara yang kita tidak sedari boleh membawa masalah dan mengundang padah pada diri sendiri.

Copied by Muhammad Hanif from http://addeans.blogspot.com/ posted by Muhammad Fakhruddin Ismail

Saturday, 26 December 2009

Qudwah qabla dakwah

Muslim__I__m_Different_by_Haizeel

Qudwah qabla dakwah

Qudwah qabla dakwah bermaksud – menunjukkan contoh sebelum menyeru.

Ramai orang tertanya-tanya, terfikir-fikir kenapa seruan mereka kepada kebaikan tidak memberikan kesan kepada mereka yang diseru. Walaupun dilakukan penyeruan itu dengan penuh kesungguhan.

Jawapannya mudah, kerana dirinya tidak mampu menjadi contoh kepada yang diseru.

Di sini, yang diseru tidak akan merasakan apa-apa. Mereka hanya memandang betapa orang yang menyeru itu, sama sahaja seperti mereka gayanya. Akhlak hodoh juga, tidak kemas juga, mulut mencarut juga, dan sebagainya.

Sebab itu, medan dakwah bukanlah hakikatnya medan berkata-kata semata.

Ia medan menterjemahkan Islam secara syumul(sempurna) di dalam kehidupan.

Merujuk kembali, apakah resepi utama dakwah Rasulullah SAW mampu menarik ramai orang, pastinya kita akan menjumpai satu jawapan yang sama.

Qudwah baginda yang hasanah.

Seni menawan hati

Lain orang, lain cara pendekatannya. Maka, adalah penting bagi seorang da’ie(penyeru) untuk berta’aruf(mendalami) peribadi mad’u(orang yang diseru)nya. Kita perlu bijak menilai apakai jenis pendekatan yang sesuai dengan si fulan, dan si fulan yang lain.

Berdakwah adalah peperangan untuk menawan hati manusia, untuk menyingkir jahiliyyah dari jiwa hamba. Maka berdakwah tidak boleh main bidan terjun sahaja. Perlu ada perancangan yang rapi dan gerak kerja yang sistematik. Perlu ada target, perlu ada kajian, perlu ada pemerhatian. Barulah dakwah yang dijalankan adalah dakwah yang berkesan dan tersebar lalu merebak.

Kadangkala, perlu juga try and error. Tetapi biarlah try and error itu masih berada dalam lingkungan perancangan yang telah disusun selepas membuat satu pemerhatian. Di dalam dakwah, saya tidak rasakan teknik hentam kromo adalah sesuatu yang baik. Hal ini kerana, sekali kita terosakkan kepercayaan mad’u kepada kita, maka kali lain kita ingin mendekatinya semula, sudah ada dinding tinggi lagi tebal yang memisahkan kita dengannya.

Ada orang boleh didekati dengan belanja makan, ada orang pula degan beri hadiah, ada orang dengan merapatinya, ada orang dengan menziarahi rumahnya. Ada pula yang senang apabila kita menjadi bahu menopang masalahnya. Malah, ada juga yang hanya boleh menerima selepas menerima satu tumbukan atau satu tengkingan. Di sini, adalah penting bagi seorang da’ie mempunyai ilmu penilaian baik. Sebab itu, ta’aruf adalah step awal dalam berdakwah.

Yang paling penting, siapa pun kita dekati, cara bagaimana pun kita guna, syakhsiah kita perlulah bersih dan terjaga.

Tamayyuz

Tamayyuz berarti perbezaan. Sebagai seorang penyeru kepada kebaikan, seseorang itu perlu punya tamayyuz dengan orang yang diajaknya. Tamayyuz menutup terus teori – Kalau nak dekati orang hisap rokok, kita kena hisap rokok sama dengan dia.

Kita tidak berdakwah dengan mat rempit dengan cara kita merempit bersama. Jauh sekali berdakwah kepada penzina dengan membelanja dia pelacur. Kita juga tidak pantas mencacakkan rambut kita semata-mata kerana mad’u kita adalah geng punk.

Sebab itu, yang pertama saya utamakan tadi adalah qudwah. Kita sebagai penyeru kebaikan perlu kemas, bersih, berakhlak, sopan dan tegas. Kita ada prinsip kita. Ada ruang toleransi, kita bertoleransi. Tetapi toleransi kita berprinsip. Kita tidak akan bertoleransi sehingga menggadaikan prinsip kita.

Kita kawan dengan perokok, baik, bagus. Tetapi kita tidak merokok apabila dia menghulurkan rokok. Kita rapat dengan kumpulan pelajar bermasalah, baik, bagus. Tetapi kita tidak ikut sama bermasalah macam mereka. Kita berusaha mendekati mereka yang kaki mencarut, baik, bagus. Tetapi kita tidak ikut sama mencarut macam mereka. Geng yang kita dekati adalah kaki lewat solat, tidur terlajak subuh aja kerjanya, baik, bagus. Tetapi kita tidak melewat-lewatkan solat kita, jauh sekali tidur terlajak subuh seangkata degan mereka.

Kita ada perbezaan. Kita ada disiplin, kita ada adab. Pakaian kita kemas, perawakan kita bagus, akhlak kita beradab. Ada masa kita perlu katakan tidak, kita katakan tidak. Kalau perkara itu tidak perlu dibesarkan, kita senyap. Kalau perkara itu perlu ditegur, kita tegur dengan baik. Tidak sekali kita membenarkan yang batil, dan menyertainya.

Dan jangan takut kita akan disisihkan.

Saya percaya, manusia yang punya tamayyuz ini akan lebih dihormati.

Kadangkala, mereka yang punya tamayyuz ini tidak perlu cakap banyak. Perbezaan yang wujud pada diri mereka dengan masyarakat di sekeliling mereka sudah cukup menjadi wasilah(jalan) dakwah mereka.

Jangan putus asa

Satu pantang bagi penyeru kepada kebaikan adalah putus asa. Ini satu garis yang haram dilangkah oleh pembawa kebenaran.

Jika mula perasan tanda-tanda kelemahan di dalam jiwa untuk meneruskan perjuangan di atas jalan ini, perlu segera mendapatkan bantuan dari rakan seangkatan, bermunajat kepada Allah SWT dan berusaha kembali naik.

Allah SWT telah memberikan contoh terbaik kepada kita yakni Nabi Nuh AS yang tidak putus asa dalam berdakwah. 950 tahun ditempuh penuh gigih walaupun yang mengikuti ketika itu hanyalah 83 orang sahaja.

Allah SWT juga telah menunjukkan kepada kita Rasulullah SAW yang gigih menanam risalah Allah SWT dalam jiwa manusia walaupun diseksa, diperangi, dibaling batu dan sebagainya. Iman da Islam yang hari ini kita nikmati, adalah hasil perahan keringat dan aliran darah baginda SAW.

Jika berputus asa, maka sia-sialah apa yang kita bina selama ini.

Berputus asa juga menandakan kelemahan jiwa kita, kekurangan pergantungan kita kepada Allah SWT.

Sedangkan kita perlu yakin, bahawa tugas kita hanya menyampaikan sahaja. Hidayah itu adalah hak milik Allah SWT untuk Dia berikan kepada sesiapa yang Dia sukai.

Copied By Muhammad Hanif from Langit Ilahi posted by Hilal Asyraf

Tuesday, 22 December 2009

Borang Penyertaan dan bayaran

Assalamualaikum kepada semua..

Seperti yang telah diketahui,
beberapa orang wakil dari setiap tempat
telah dipilih bagi memudahkan pendaftaran PERMAI 2010.

Nama dan nombor contact wakil-wakil bagi tempat masing-masing
telah kami lampirkan dalam artikel sebelum ini.
namun terdapat sedikit perubahan,
diharap para peserta dapat merujuk kembali artikel tersebut.

Borang pendaftaran telah pun dihantar kepada setiap wakil
kawasan masing-masing (dalam format microsoft word).. Sila klik dibawah untuk download
downloadpng
 
Oleh itu,
bagi mereka yang berminat untuk menyertai PERMAI '10,
anda perlulah mendapatkan borang tersebut
daripada wakil kawasan anda,
kemudian isikan dalam bentuk soft copy
save,
dan hantar semula kepada wakil tersebut.

wakil-wakil dari setiap tempat kemudiannya akan
menghantar borang-borang yang dikumpulkan
ke emel PERMAI:


contoh borang pendaftaran yang telah diisi adalah seperti berikut

sample1
 
Pendaftaran mestilah disertakan dengan bayaran sebanyak Rp150k seorang, dan pembayaran boleh dilakukan ke:
Bank : Bank Niaga Cabang Bandung-IBC Dago
Account no. : 026-01-18534-11-1 (Huda Abdul Halim)

Maaf, mungkin sahabat-sahabat ada yang tertanya2 kenapa account no. PERMAI dibuat atas nama persendirian. Untuk pengetahuan semua, account Bank PERMAI di buat atas nama bendahari PERMAI sendiri, saudari Huda Abdul Halim  disebabkan prosedur2 yang menyulitkan kalau dibuat atas nama organisasi. Untuk maklumat lanjut tentang pembayaran, sahabat-sahabat boleh hubungi terus ke saudari Huda, +6281809571101.

Sila emailkan sekali bukti pembayaran wang pendaftaran ke email PERMAI. Penghantaran borang PERMAI dan bayaran hendaklah dilakukan selewat-lewatnya 27 Disember ini. Harap kerjasamanya. Sekian =)

Sunday, 20 December 2009

Video Promosi Permai 2010

Pada post kali ini, kami menyediakan video-video promosi Permai 2010

Video ini khusus bagi semua pelajar islam Malaysia di Indonesia

Anda boleh menonton video ini dan mempromosikan Permai 2010 pada sahabat yang lain

Doakan Permai kali ini lebih bermakna bagi kita semua

Sempena Maal Hijrah 1431 Hijrah, saya ingin mengucapkan

Selamat menghayati Maal Hijrah dengan hati tulus

Hijrahkanlah diri kita sebelum kita dihijrahkan ke alam lain

Video promosi permai ni, kami upload menggunakan server daily motion

Maaf kerana tidak menggunakan youtube

Ini disebabkan server Daily Motion lebih senang banding youtube

Video ni terbahagi kepada dua bahagian

Part 1

Part 2

Versi Youtube

Part 1

Part 2

Disini juga kami pihak Permai 2010 menyediakan kepada anda semua video permai dalam versi high quality

Kami harap anda sebarkan video ini kepada yang tidak tahu

Sila klik dibawah

downloadpng

Salam ukhuwah dari kami

Friday, 18 December 2009

Tentatif Permai 2010

Alhamdulillah, tentatif terbaru program Permai 2010 telah siap. Pada post kali, kami pihak Permai 2010 akan melampirkan tentatif program Permai yang akan di adakan pada Januari 2010.

clip_image002

Disini kami menyediakan link untuk download tentatif Permai 2010. Moga- moga dengan tentatif dapat memudahkan anda semua lebih faham tentang perjalanan Permai 2010. Doakan supaya semua perjalanan program Permai 2010 diberkati dan berjalan dengan lancar. Klik Dibawah

download(2)

Selamat menghayati Maal Hijrah. Hayatilah dengan jiwa dengan ikhlas. Moga- moga tahun hijrah kali ini akan dapat menghijrahkan kita dari seseorang yang alpa kearah yang lebih taqwa.

Thursday, 17 December 2009

Pendaftaran Permai

Pendaftaran telahpun dibuka dan borang pendaftaran boleh didapati dari wakil tempat masing-masing:
Bandung : Ahmad Zulhazwan (+62818 0903 1717,
nawz_zuhal@yahoo.com)
Jogjakarta : Isa Azzaki Zainal @ Abg Zack (+62819 3173 0863,
ustok_11@yahoo.com) dan Khairul Farizi Ahmad (+62819 0418 2650, khairulfarizi@yahoo.com)
Jakarta : Nabieh Rahmat (+6281 7493 5836,
Nabieh_Rahmat@yahoo.com) dan Zulfadli Mohamad Aris (+6281 7493 5829, zarlack_dallaz@yahoo.com)
Malang : Wan Mastura Wan Musaludin (+628 1805 0510 0912,
wmastura_7@yahoo.com)
Nor Aimi Shairy (
nams_skywalker@yahoo.com)
Surabaya : Abu Bakar (+62817 0311 4120, burn_880@yahoo.com)
Makassar : Mohd Firdaus Musa (+62856 9640 7507,
along_daus87@yahoo.com) dan Nor Maisarah shukri (+6289 7150 0436, put_humaira@yahoo.com)
Medan : Aizatnur Zakaria (+6285 6623 4289,
reminder_ki@yahoo.com)
Padang : Fatahiyah (
Fatahiyah2@yahoo.com)
Solo : Ali Zainal Abidin (+628170441440, azansod@yahoo.com) 
Palembang : Muhamad Farid Azraei (+628982383570, far8azr89_techno@yahoo.com)
Acheh: Mohamad Azzar (+6287890305903)
Indramayu: Azwan (+628569840008)
Bogor: Siti Norhani (+6287870236334)

Dibawah ini kami sediakan link untuk download borang PERMAI 2010
Klik  SINI
Yuran pendaftaran untuk PERMAI 2010 adalah sebanyak Rp 150 000 (RM50 lebih je) tarikh tutup penyertaan ialah pada tanggal 23 disember 2010. Borang penyertaan dan yuran pendaftaran hendaklah di serahkan sebelum tarikh tersebut. Penyertaan untuk PERMAI 2010 adalah terhad untuk 200 orang sahaja (termasuk AJK). Jadi, tunggu apa lagi. Cepat daftar sekarang!!
 Untuk peserta di luar Bandung, Anda dikehendaki membayar melalui akaun Bank Niaga. Bayaran dibuat oleh wakil yang telah dilantik
Bank : Bank Niaga Cabang Bandung-IBC Dago

Account no. : 026-01-18534-11-1 (Huda Abdul Halim)

Monday, 14 December 2009

Coming Soon…. Permai 2010

PERMAI 2010 akan membuka tirainya tidak lama lagi. PERMAI 2010, singkatan dari Perhimpunan Mahasiswa Islam Malaysia Se-Indonesia 2010 adalah kesinambungan dari PERMAI’08 yang diadakan di Jogjakarta pada tahun 2008. Mungkin ada sahabat-sahabat yang belum tahu atau mungkin kurang jelas dengan kewujudan PERMAI ni. PERMAI merupakan program berbentuk seminar keagamaan dan motivasi yang menghimpunkan mahasiswa-mahasiswa Malaysia dari seluruh pelosok Indonesia. InsyaAllah, PERMAI 2010 Januari ini akan diadakan di Bandung dan mendatangkan wakil-wakil dari Bandung sendiri sebagai tuan rumah, Jakarta, Jogjakarta, Surabaya, Malang, Makassar, Medan, Palembang, Padang, Solo, Indramayu dan ada juga wakil dari Malaysia yang sangat bersemangat untuk ikut serta dalam PERMAI kali ini.

 

Sejarah PERMAI

Mungkin sahabat-sahabat pernah dengar tentang PUISI di Ireland (Perhimpunan Ukhuwah Insaniyyah Seluruh Ireland), PERISTIWA di Australia (Perhimpunan Remaja Islam dan Tautan Insan Western Australia), IPIJ di Jepun (Ikatan Persaudaraan Islam Jepun) dengan program-programnya atau JASSI di India (Jalinan Sahabat Seluruh India), ISK (Ini Sejarah Kita) anjuran MSM (Majlis Syura Muslimun) dan banyak lagi program-program di luar Negara yang menghimpunkan mahasiswa-mahasiwa Malaysia yang belajar di sana.

Dan di Indonesia, PERMAI merupakan program yang kurang lebih sama dengan program-program tersebut, mungkin sahaja cara dan isinya yang sedikit berbeza, sesuai dengan kondisi mahasiswa di sini. Idea untuk mewujudkan PERMAI dicetuskan oleh saudara Isa Azzaki dan sahabat-sahabat dari Jogja dan juga Bandung dengan harapan dapat mendekatkan mahasiswa-mahasiswa muslim di Indonesia terhadap ilmu agama disamping mengeratkan ukhuwah antara mahasiswa dari berbagai universiti seluruh Indonesia. Sebelum nama PERMAI digunakan, berbagai nama-nama lain telah dicadangkan, antaranya PEMIMPIN, (skemanye..) PERMAIDANI (huhu) dan PUISI (tinggal tukar Ireland ke Indonesia je.hehe)..dan akhirnya nama PERMAI dipilih, singkatan dari Perhimpunan Mahasiswa Islam Malaysia Se-Indonesia (walaupun tak berapa sesuai kat hujung dia).

 

Permai ‘08

PERMAI’08 yang diadakan di Jogjakarta pada tanggal 23-25 mei 2008 adalah program Islamik pertama yang menghimpunkan pelajar-pelajar Malaysia di Indonesia. PERMAI’08 dianjurkan oleh UPIMI (Ukhuwah Pelajar Islam Malaysia di Indonesia) dari Jogjakarta dengan kerjasama IMAN (Islamic Malaysian Association) dari Bandung dan PKPMI (Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Indonesia). Saudara Isa Azzaki bin Zainal dari Universitas Gadjah Mada (UGM), Jogjakarta merupakan pengarah PERMAI’08 dan dibantu oleh sahabat-sahabat lain dari UGM.

PERMAI’08 diadakan selama 3 hari 2 malam, merangkumi seminar, ceramah motivasi dan ‘games’ dalam beberapa slot berdasarkan modul The 7 Habits of Highly Effective Mukmin yang disampaikan oleh Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, seorang ustaz, motivator dan juga artis (hehe) yang popular di kalangan mahasiswa Malaysia, terkenal dengan slogannya berbunyi “Erti Hidup pada Memberi". ‘Details’ tentang Ustaz Hasrizal telahpun di kupas dalam artikel yang lepas (sila rujuk) atau layari blog beliau, http://www.saifulislam.com. Modul The 7 Habits of Highly Effective Mukmin membicarakan tentang 7 aspek yang harus dimilik oleh seorang mukmin, dan diambil dari buku karangan Stephen Covey bertajuk “The 7 Habits of Highly Effective People”, membincangkan tentang:

1)      Be proactive – Principles of personal vision

2)      Begins with the end in mind – Principles of personal leadership

3)      Put first things first – Principles of personal management

4)      Think win/win – Principles of interpersonal leadership

5)      Seek first to understand, then to be understood – Principles of empathetic communication

6)      Synergize – Principles of creative communication

7)      Sharpen the saw – Principles of balanced self-renewal

 

Alhamdulillah, PERMAI’08 berjaya dilaksanakan dengan lancar dan mendapat sambutan yang baik dari peserta-peserta. Di harapkan ilmu yang diperoleh dapat menggerakkan para peserta daripada TAHU, terus berusaha mencetus MAHU, agar bergerak menuju MAMPU.=) (juga slogan Ustaz Hasrizal)

Maklumat lanjut tentang PERMAI'08 boleh didapati di sini 

PERMAI 2010

clip_image001

 Kesinambungan dari PERMAI’08, PERMAI 2010 meneruskan jejak langkahnya dan untuk PERMAI kali ini, Bandung diamanahkan untuk menjadi tuan rumah, dan kami masih mengekalkan Ustaz Hasrizal sebagai ‘main speaker’. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa tiada PERMAI 2009? Untuk pengetahuan semua, memang rencananya PERMAI berikutnya selepas yang pertama akan diadakan pada tahun ini tapi disebabkan Ustaz Has tak dapat memenuhi jemputan ke luar negara untuk tahun 2009 atas sebab-sebab tertentu, kami memilih untuk menundakan tarikh program ke tahun 2010, dan tidak bercadang menggantikan penceramah yang lain. Diharapkan penundaan dan penantian ini ada hikmahnya, insyaAllah,

clip_image002

Pengarah untuk PERMAI 2010 adalah saudara Ahmad Zulhazwan bin Ahmad Kasim, pelajar perubatan ‘batch’ 2006 (tahun 4) dari Universitas Padjadjaran (UNPAD), Bandung dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang terdiri daripada sahabat-sahabat dari UNPAD. Tema kali ini ialah Islam & Muslim; Dulu, Kini dan Masa Depan dan modulnya berasaskan buku “Apa Ertinya Saya Menganut Islam” karangan Fathi Yakan, membicarakan tentang 6 Perspektif menjadi Muslim yang Efektif, diolah mengikut ‘style’ dan versi ustaz hasrizal. Modul yang sama dipakai untuk PUISI 2007 tapi ditambah dengan sedikit intro tentang sejarah Islam dari awal kebangkitannya hinggalah kejatuhan turki uthmaniyyah, sehingga kini. Untuk pengetahuan sahabat-sahabat, Ustaz Hasrizal merupakan bekas graduan master dalam bidang sejarah Islam dan peluang ini kami ambil untuk mengadakan slot khas membincangkan tentang sejarah Islam dan Muslim. ‘Details’ tentang tema dan modul ini akan dihuraikan lebih lanjut dalam artikel berikutnya insyaAllah =). Berikut merupakan butir lengkap dan padat tentang PERMAI kali ini:

 

PERMAI 2010 (Bandung)              

Tempat: Politeknik Pos Bandung, Indonesia

Tarikh: 22-24 Januari 2010

Penceramah: Ustaz Hasrizal Abdul Jamil

Tema: Islam dan Muslim; Dulu kini dan Masa depan

Modul: 6 Perspektif Menjadi Muslim yang Efektif

 

clip_image004

Friday, 11 December 2009

CINTA

cintaabadi

cinta itu sesuatu yang suci dan murni
harus dijaga
dan harus dikawal..

ia bisa menjadikan manusia sengsara
atau menjadikan manusia bahagia

namun,
cinta yang kekal..
hanyalah cinta padaNya

setinggi mana cinta sang manusia pada kita,
ia pasti akan mengecewakan
kerana ia akan punah suatu masa nanti..
ianya tidak kekal
dan tidak setulus cintaNya

ya..

kebanyakkan kita yakin
pada kata-kata di atas..

namun dimanakah bukti keyakinan itu?

yakin bahawa hanya cinta Allah yang akan membahagiakan kita?
namun tidak berusaha mendapatkannya dengan kesungguhan..

yakin cinta manusia akan berakhir?
namun itu yang kita kejar-kejarkan..

kawallah nafsu kita..
mohon perlindungan dari godaan syaitan..
kerana jika kita mencari cinta Tuhan yang Esa..
pastilah banyak dugaan dan ujian yang datang menimpa..
sebagai bukti taat setia..

moga cinta Allah, milik kita semua~

*********************************************************************************

Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
Apa yang diburu timbul rasa jemu
Bila sudah di dalam genggaman

Dunia ibarat air laut
Diminum hanya menambah haus
Nafsu bagaikan fatamorgana
Di padang pasir

Panas yang membahang disangka air
Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
Dilihat ada ditangkap hilang

Tuhan.. leraikanlah dunia
Yang mendiam di dalam hatiku
Kerana di situ tidak ku mampu
Mengumpul dua cinta
Hanya cintaMu ku harap tumbuh
Dibajai bangkai dunia yang kubunuh

Antara Dua Cinta
-Raihan-

Sunday, 6 December 2009

Sabar - adakah bererti hanya mendiamkan diri?


Sifat sabar adalah antara sifat yang perlu ada dalam diri setiap insan.Setiap manusia pasti akan diuji dengan pelbagai ujian dan cubaan dari Allah s.w.t. dan sifat sabarlah yang akan membantu manusia mengharungi setiap ujian dan cabaran yang mendatang.

Buktinya,Allah telah berfirman yang bermaksud: ‘Dan sesungguhnya akan Kami( yakni Allah ) berikan cubaan kepada kamu,dengan sedikit rasa ketakutan,kelaparan,kekurangan harta,jiwa serta hasil tanaman.Dan sebarkanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar’ (Al-Baqarah :155)

Dari pengertian ayat tersebut,jelaslah bahawa Allah sentiasa menurunkan ujian kepada setiap hamba-Nya untuk menguji tahap kesabaran hamba-Nya tetapi adakah sabar itu bererti hanya mendiamkan diri apabila ditimpa ujian???

Sabar itu mempunyai makna yang luas.Menurut kamus dewan edisi ketiga sabar membawa maksud betah menahan penderitaan,kesakitan,kesusahan dan seumpamanya.Dalam erti kata lain seseorang yang sabar itu adalah orang yang pro-aktif.Apabila sesuatu musibah berlaku, seseorang harus bersabar dan lebih pro-aktif untuk menghadapinya dengan penuh hikmah.Sabar juga harus diumpamakan senjata bagi orang mukmin.Hanya orang yang kuat imannya mampu mengawal sifat sabarnya.Justeru,sifat sabar sabar ini harus dibina.

Sabar bukan diam

Walaupun ada yang berpandangan,sabar bererti mendiamkan diri kerana tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan yang sedia ada.Namun,itu tidak bermakna apabila seseorang itu ditimpa musibah,hanya mendiamkan diri sahaja tanpa ada sebarang usaha atau tindakan untuk keluar dari musibah tersebut.Sebaliknya,sabar itu ada hadnya lunas-lunas Islam yang sepatutnya bagi mendapatkan hak pembelaan.

Contohnya,seseorang yang dianiaya ,didera atau hidup dalam kesusahan perlu berusaha,berikhtiar dan tawakkal untuk keluar dari musibah tersebut.Tetapi malangnya ada yang tidak mahu berusaha keluar dari belenggu kesukaran,bahkan lebih menyalahkan takdir.

Inilah fenomena yang sering berlaku dalam masyarakat kita,hanya suka menyalahkan takdir tanpa usaha yang sepatutnya.Orang yang seperti itu tidak memahami hakikat kesabaran

Sabar dan syukur

Dari Abu Yahya Shuhaib bin Sinaan radhiyallahu ‘anhu,beliau mengatakan “Rasulullah s.a.w perrnah bersabda, ‘Sungguh menakjubkan urusan orang yang beriman,semua urusannya adalah baik.Tidaklah hal itu didapatkan kecuali pada diri seorang mukmin.Maka itu baik baginya.Dan apabila dia tertimpa kesulitan maka dia pun bersabar.Maka itu pun baik baginya’ (HR Muslim)

Syaikh Al ‘Utsaimin menjelaskan manusia dalam menghadapi takdir Allah yang berupa kesenangan dan kesulitan terbahagi kepada dua,iaitu kaum yang beriman dan kaum yang tidak beriman.

Adapun orang yang beriman bagaimanapun keadaannya selalu baik baginya.Apabila dia tertimpa kesukaran maka dia bersabar dan tabah menunggu datangnya jalan keluar dari Allah serta mengharapkan pahala dengan kesabarannya itu.Dengan demikian dia memperoleh pahal orang-orang yang sabar.Maka ini baik baginya.

Sedangkan apabila seorang mukmin menerima nikmat lahir mahupun batin maka dia bersyukur iaitu dengan melaksanakan ketaatan kepada Allah.Kerana syukur bukan sahaja mencakup ucapan syukur di mulut sahaja,akan tetapi harus dilengkapi dengan melaksanakan berbagai ketaatan kepada Allah.

Adapun orang kafir,mereka berada dalam keadaan yang buruk sekali,wal’iyaadzu billaah.Apabila tertimpa kesusahan mereka tidak mahu bersabar,bahkan tidak mahu menerima,memprotes takdir,mendoakan kebinasaan,mencela masa dan caci maki lainnya

Hikmah disebalik musibah

Syaikhul Islam mengatakan ,

‘Datangnya musibah-musibah itu adalah ni’mat kerana ia menjadi sebab dihapuskan dosa-dosa.Sedarkah kita bahawa musibah itulah yang melahirkan sikap kembali taat,merendahkan diri di hadapan Allah ta’ala dan kebergantungan kita kepada Allah,pencipta yang Maha Berkuasa atas segala-galanya?Musibah itu sendiri dijadikan oleh Allah sebagai sebab penghapus dosa dan kesalahan.Maka seluruh musibah pada hakikatnya merupakan rahmat dan ni’mat bagi setiap makhluk,kecuali apabila musibah itu menyebabkan orang yang tertimpa musibah menjadi terjerumus ke dalam kemaksiatan yang lebih besar daripada maksiat yang dilakukannya sebelum tertimpa musibah.Apabila itu yang terjadi maka ia menjadi keburukan baginya,apabila ditilik dari sudut pandang musibah yang menimpa agamanya.

Kesimpulannya,sifat sabar harus di tanam dalam diri kita.Cubalah untuk menjadi orang yang pro-aktif dan bersabar dalam banyak perkara kerana sabar itu menandakan tahap iman kita.Musibah yang diturunkan oleh Allah kepada kita adalah sebagai penghapus dosa kita yang lalu.

Husnuzzon billah(berbaik sangka kepada Allah) adalah sebaik-sebaiknya apabila dilanda ujian kerana Dia yang Maha Mengetahui atas segala-galaNya.semoga kita mampu mempraktikkan sifat sabar dalam kehidupan seharian mengikut landasan yang telah ditetapkan oleh syara’.

source:majalah i (Feb 2009)

Friday, 4 December 2009

syaitan dan manusia


Sesungguhnya,
manusia takkan terlepas dari godaan syaitan,
maka kita haruslah sentiasa memohon perlindungan dari Allah
agar hati kita tidak dipesongkan
dan dengan mudahnya masuk ke dalam perangkap tersebut..

ingatlah,
sebaik-baik manusia..
adalah yang melakukan kesalahan,
lalu segera bertaubat..

dan berputus asa itu,
bukanlah salah satu dari sifat seorang muslim..


*************************************************************************

"Allah sayang kepada hambaNya yang berhenti sejenak
ketika hendak melakukan sesuatu perbuatan..
lalu, jika perbuatan itudikerjakan untuk Allah..
ia akan meneruskannya..
dan jika sesuatu yang dikerjakan itu bukan untuk Allah,
ia akan menghentikan perbuatan tersebut"

-Hassan Al-Basri-